kuih lapis
Hasil air tangan aku lagi. Kali ni kuih lapis perasa keladi (Yam)..
Resepi
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
gula secukupnya
santan serbuk 3 paket(kalau mau lagi lemak,guna santan asli yg diperah dari kelapa parut atau guna ajesantan kotak brand KARA)
pewarna yang disukai
pandan untuk pewangi
caranya
satukan semua bahan kecuali pewarna dan pandan.pastikan bancuhan tepung tidak pekat dan tidak terlalu cair.kemudian pandan tu boleh diblender dan ambik airnya campur pada bancuhan tadi.Tapi pastikan bancuhan tu belum cair sebelum air pandan dimasukkan. Kemudian bahagi k&eada 2 atau 3 bahagi8andan warnalah dengan warna kesukaan kita..sediakan loyang yang diletak minyak masak sedikit dan masukkan bancuhan tepung yang sudah diwarnakan.kira-kira 5 hingga 7 minit setiap lapisan.
kuih ni kalau panas-panas tidak boleh dipotong..nanti hancur.Lagi sesuai dipotong pada keesokan pagi(kalau masak malam ni.
okey sekian dulu.Resepi ni hasil eksperimen sendiri. Ada beberapa kali juga buat kuih ni dan ada yang retak ser4iu sebab banyak tepung beras pada fikiran aku..bila dikurangkan dia halus mulus aje...
Tiada ulasan
sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...