RESEPI PAJERI NANAS
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Hari ini ahkak kongsi resepi PAJERI NANAS. Ini bukan resepi ahkak ya, oleh sebab ahkak suka makan pajeri nenas maka ahkak copy paste resepi ini dari FB. Selain untuk simpanan dan rujukan sendiri, boleh juga kongsikan dengan sesiapa yang suka makan pajeri nanas...
Jom tengok resepinya
Jom tengok resepinya
Sumber: RAHSIA HAWA FB
Bahan-bahannya :
● Sebiji nanas sederhana besar
● 5 biji bawang merah*
● 2 biji bawang putih*
● 1" halia*} dimayang
● segenggam udang kering direndam sekejap dgn air panas dan toskan
● 1 sk halba+biji sawi
● 3 cm kulit kayu manis
● 5 sb rempah kari Baba`s(digaul dgn sedikit air)
● 3 cwn santan pekat (dr sebiji kelapa)
● 2 sb gula pasir
● 3 sb kerisik
● garam secukup rasa
Cara membuatnya :
1. Buang kulit nanas dan potong kecil kemudian dicelur sekejap.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kulit kayu manis, halba, udang kering, kacau sehingga naik aromanya.
3. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan santan, kacau rata dan masukkan nanas diikuti kerisik, kacau supaya rempahnya tak melekat pada kuali.
5. Masukkan gula dan sedikit garam, masak sehingga kuahnya pekat dan pecah minyak.
Sedia untuk dihidangkan
● Sebiji nanas sederhana besar
● 5 biji bawang merah*
● 2 biji bawang putih*
● 1" halia*} dimayang
● segenggam udang kering direndam sekejap dgn air panas dan toskan
● 1 sk halba+biji sawi
● 3 cm kulit kayu manis
● 5 sb rempah kari Baba`s(digaul dgn sedikit air)
● 3 cwn santan pekat (dr sebiji kelapa)
● 2 sb gula pasir
● 3 sb kerisik
● garam secukup rasa
Cara membuatnya :
1. Buang kulit nanas dan potong kecil kemudian dicelur sekejap.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kulit kayu manis, halba, udang kering, kacau sehingga naik aromanya.
3. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan santan, kacau rata dan masukkan nanas diikuti kerisik, kacau supaya rempahnya tak melekat pada kuali.
5. Masukkan gula dan sedikit garam, masak sehingga kuahnya pekat dan pecah minyak.
Sedia untuk dihidangkan
Kak Lya suka sangat ni KG ..Dulu mak ngan tok selalu buat tapi dah lama tak buat pajeri nanas ni..Rindu plak bila tgk pajeri nanas KG nie... Hehehe sedapp tuuu..Nanti ada masa nak la buat jugakpajeri nanas yang awesome ni..Jemput makan jemput makan ..hehehhe .Singgah dari #exchangefeedgroup #kelabbloggerbenashaari
BalasPadamPajeri ni saya kurang sikit. Tapi pernah makan
BalasPadam