Karipap Ubi Mudah
RESEPI KARIPAP MUDAH DAN BAJET MURAH
Assalamualaikum dan salam sejahteraHari Sabtu yang lepas KG telah meringankan tulang-temulang untuk membuat karipap. Memula nak buat karipap inti telur hancur versi Eny tapi bekalan telur dirumah dah habis. Jadi buat dengan bahan-bahan yang sedia ada la.Bahan-bahan kulit karipapTepung gandumTepung jagungMinyak masakAir secubit garamsedikit gula
Bahan-bahan intiUbi manis/keledekserbuk karibahan-bahan tumis
Caranya, satukan bahan-bahan kulit karipap kecuali air dan minyak. Gaul sebati dulu bahan-bahan kering ya. Kemudian baru la tuang sedikit minyak dan air. Uli sehingga menjadi doh. (amboi...macam chef pulak KG rasa). Biarlah dalam dua tiga jam dulu tepung tu.Bahan-bahan inti tu tumis aje bawang(bahan-bahan tumis)..ala macam korang masak kari, bezanya ini inti dia kering. Masukkan segelas setengah air tunggu menggelegak baru letak ubi yang dipotong dadu. Pastikan cukup perasaan ya (perasa).Dah ready nak proses, sila rujuk dalam gambar tu..hihihi
Ok la sekian dulu..bai
Maaf la...karipap ni mungkin tak sesedap karipap inti telur hancurmu ENY tapi karipap ni mendapat tempahan terbanyak 600 biji jer hihii...
KG..khaty paling suka karipap..banyaknya 600 biji
BalasPadamKG pun suka makan karipap..tp karipap buatan sendiri tak berapa nak minat...600 biji tu tempahan semasa belum peknen tahun lalu
Padamwah..cik nor slalu gak terima tempahan tp dalm 200biji mcm tu la..:)
BalasPadamlenguh buat 600 biji tu tp kalau memang dah suka buat...tak terasa lenguhnya..lepas siap baru terasa..
Padamsedapnyaaa karipap
BalasPadamKan..ramai yg suka makan karipap
Padamnak jadikan bentuk karipap yang x reti tu. hahaha. nseb baik skang zaman dah mudah
BalasPadam