RESEPI PUTERI AYU
PUTERI AYU
SUMBER Resepi dan Gambar : WANISTA
Bahan A:
1 biji kelapa parut putih
sedikit garam
1 sudu besar tepung sagu/ubi
sedikit garam
1 sudu besar tepung sagu/ubi
Bahan B:
3 cawan tepung gandum (ayak)
1 sudu besar ovellette
2 cawan gula pasir
4 biji telur gred A
2 cawan santan pekat
sedikit pewarna hijau & perisa pandan
3 cawan tepung gandum (ayak)
1 sudu besar ovellette
2 cawan gula pasir
4 biji telur gred A
2 cawan santan pekat
sedikit pewarna hijau & perisa pandan
Cara membuatnya:
1. Gaulkan kesemua bahan A (kelapa+garam+tepung sagu)- ketepikan
2. Pukul telur dengan gula hingga kembang. Gunakan kelajuan tinggi. Masukkan ovellette, pewarna hijau, perisa pandan dan tepung gandum. Gaul guna senduk.
3. Masukkan santan pekat dan gaul hingga sebati. Panaskan pengukus.
4. Susun acuan dalam pengukus, sapu acuan dengan majerin/minyak (supaya tak melekat).
5. Isi acuan dengan kelapa putih (jangan terlalu sedikit).Tekan padat menggunakan hujung jari. (kukus 2 min)
6. Isikan adunan kuih. Kukus lagi selama 10 minit.
7. Apabila masak, keluarkan dr acuan. Sedia untuk dimakan.
NOTA KAKI serta TANGAN: Resepi ini diletak disini sebagai rujukan ahkak. Ahkak dah bagi KREDIT dari mana ahkak dapat resepi ni...
Tiada ulasan
sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...